Experimenten

Top

Doel

Ik heb ooit eens van iemand een zak kunstmest gekregen en ik wist dat de stoffen die vaak in kunstmest gebruikt worden mooie kristallen kunnen geven. Nu zijn er een heleboel verschillende soorten kunstmest, dus heb ik het volgende experiment bedacht om aan de hand van mijn kunstmestkristallen te onderzoeken welk type kunstmest ik in huis heb.

Top

Overzicht

Dit experiment bevat een groot aantal stappen om tot een eindresultaat te komen:

Top

Benodigdheden

Top

Procedure

Weeg 50 gram kunstmest korrels af in een bekerglas van 100 ml.

Voeg 50 gram water toe. Roer dit goed.

De vloeistof zal kouder worder, door dat het oplossen van kunstmest een endotherme reactie is, het ontrekt energie uit zijn omgeving en koelt zo dus af.

Filter deze oplossing door een filter.

Spoel het bekerglas na met 25 gram water en filter dit ook, zorg er voor dat er niets achter blijft. Gebruik eventueel een nieuw filter, de prut kan er voor zorgen dat het langzaam door loopt.

Weeg de oplossing

meet het volume

damp de oplossing in, snel door te koken, langzaam door verdamping bij verwarming of droge kast. stoppen met koken totdat bijna alles verdampt is, stof eigenschappen onbekend. oven op 50 oC voor laatste beetje. wellicht hydraten?

weeg kristallen/poeder

bereken oplosbaarheid, opbrengst efficientie

mogelijke kandidaten: ammonium nitraat, calcium nitraat, natrium nitraat, fosfaten of sulfaten.

Top

Resultaat

De resultaten zijn duidelijk, de kunstmest bestaat grotendeels uit ammonium nitraat, daarnaast zitten er in de korrels niet oplosbare stoffen en wel oplosbare stoffen.

In aanbouw...

Top

Theorie

In aanbouw...

Top

Discussie

In aanbouw...

Top

Conclusie

In aanbouw...

Top

Extra Onderzoek

In aanbouw...

Top

Bronnen

[1]