Experimenten

Top

Doel

Natriumchloride is een chemische stof die voor een heleboel dingen gebruikt kan worden, zoals: chemische reacties, voedselbereiding, ijs van wegen halen en om kristallen van te maken natuurlijk! Omdat het een goedkope en veelvoorkomende stof is, kan het netzo goed in de supermarkt gekocht worden, in plaats van een chemicali√ęn leverancier. Er is wel een probleem, keukenzout bevat 99% natriumchloride, maar de overige 1% zijn onzuiverheden die voorkomen dat je er mooie kristallen van kan maken. Het doel is dan ook om het keukenzout uit de supermarkt zo te zuiveren dat het 100% natriumchloride wordt.

Top

Overzicht

Het proces ziet er als volgt uit:

Top

Benodigdheden

De benodigdheden voor dit experiment zijn gemakkelijk te krijgen.

Top

Procedure

Top

Resultaat

In aanbouw...

Top

Theorie

Keukenzout uit de winkel bevat antiklontermiddelen. Deze voorkomen dat een pak keukenzout een massieve klomp wordt wanneer het in een vochtige omgeving staat. Deze antiklontermiddelen zijn niet of slecht oplosbaar in water en kunnen dan ook gemakkelijk gescheiden worden door het keukenzout op te lossen, te filteren en dan weer in te dampen. Dit zuiveringsproces staat hierboven beschreven.

In aanbouw...

Top

Discussie

In aanbouw...

Top

Conclusie

In aanbouw...

Top

Extra Onderzoek

De vraag is nog of er een groot verschil zit tussen de kristallen gemaakt door normaal keukenzout, gezuiverd keukenzout, zuiver natriumchloride en keukenzout met allerlei toevoegingen.

Top

Bronnen

[1]