Experimenten

Top

Algemene Informatie

Wanneer je bij het maken van kristallen een oplossing gebruikt, is het erg belangrijk om een 'goede' oplossing te maken. Wat een 'goede' oplossing is hangt af van de methode die je gaat gebruiken om de kristallen te maken. We maken onderschijd tussen drie verschillende soorten oplossingen:

Hieronder volgt de uitleg over deze verschillende oplossingen.

Onverzadigd

Onverzadigd houdt in dat er nog iets meer opgelost kan worden in je oplosmiddel. Dat kan inhouden dat je nog meer suiker in je thee op kan lossen, of meer kopersulfaat in je kopersulfaatoplossing.

Verzadigd

Verzadigd houdt in dat er niets meer opgelost kan worden in je oplosmiddel. Er is precies genoeg oplosmiddel om al je stof in op te lossen. Als je oplosmiddel toe zou voegen krijg je weer een onverzadigde oplossing.

Oververzadigd

Een oververzadigde oplossing, is een oplossing waarin meer opgelost is dan bij kamertemperatuur mogelijk is. In hete thee kan meer suiker opgelost worden dan in koude thee. De hoeveelheid stof die je extra op kan lossen bij een hogere temperatuur, hangt af van de stof en de temperatuur. Zo kan je nauwelijks extra keukenzout oplossen in heet water, maar van kopersulfaat kan je veel meer oplossen in heet water dan in koud water. Bij sommige stoffen is het zo dat je bij hogere temperaturen zelfs minder op kan lossen. Zoek dan ook altijd de oplossingsgegevens op van de stof die je wilt oplossen.

Ook het oplosmiddel is bepalend bij het maken van een goede oplossingen. Meestal is water prima om je chemicaliën in op te lossen, maar alcohol of ether zijn soms nodig om stoffen in op te lossen die niet in water op willen lossen. Ook kan gebruik worden gemaakt van zuren of basen, maar meestal kunnen uit dat soort oplossingen geen goede kristallen verkregen worden.

In aanbouw.

Top

Bronnen

[1]